De aanleg van de gaspijpleiding Nord Stream 2 van Rusland naar Duitsland wordt steeds meer politiek beladen.
Het Amerikaanse Congres is het eens geworden over sancties tegen bedrijven die meewerken aan de aanleg van deze pijpleiding.
Duitsland hecht erg aan de toevoer van Russisch gas, terwijl de VS vreest voor te grote Russische invloed in West-Europa.
De Verenigde Staten komen met sancties voor bedrijven en investeerders die zijn betrokken bij de aanleg van de gaspijplijn Nord Stream 2 tussen Rusland en Duitsland.
Persbureau Bloomberg meldt dat het Amerikaanse Congres het daarover eens is geworden. Washington is tegen de pijpleiding, omdat Moskou daarmee meer invloed in West-Europa zou krijgen.
President Donald Trump tekende vorig jaar wetgeving waarmee de VS strenge economische sancties kan opleggen aan ondernemingen die zijn betrokken bij de aanleg. Nord Stream 2 loopt vanuit Rusland naar Duitsland via de Oostzee.
Volgens Rusland zijn de Amerikaanse sancties oneerlijk en druisen ze in tegen internationale wetgeving. Ook Duitsland is niet blij met de Amerikaanse inmenging, al is het niet de bedoeling van de Amerikanen om de Duitsers te raken met de sancties.
Bij de aanleg zijn onder meer de Duitse ondernemingen Uniper en BASF, de Franse firma Engie en Shell betrokken.
Polen niet blij met Russische gaspijpleiding
Het Russisch-Duitse project valt binnen de EU ook slecht bij Polen. De Poolse mededingingsautoriteit heeft in oktober een boete opgelegd aan het Russische staatsgasconcern Gazprom van meer dan 29 miljard zloty, omgerekend bijna 6,5 miljard euro, vanwege de bouw van de gaspijpleiding Nord Stream 2. Polen zegt dat Nord Stream 2 concurrentie en consumenten benadeelt.
De Duitse regering heeft het project jarenlang door dik en dun verdedigd, omdat het onderdeel is van de Duitse strategie voor de zogenoemde Energiewende. Duitsland heeft besloten volledig af te stappen van kernenergie en zet zwaar in op meer energie uit zon en wind. Ter aanvulling daarvan is echter energie uit fossiele brandstoffen als kolen en gas nodig. Nord Stream 2 past in dit plaatje.
Toen afgelopen september bleek dat de Russische oppositieleider Aleksej Navalny in Rusland is vergiftigd, leek het erop of de Duitse regering een harder standpunt zou innemen tegenover Rusland.
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei begin september in een interview met Bild am Sonntag niet te hopen dat de Russen Duitsland dwingen om het standpunt over Nord Stream 2 te veranderen.
Concrete stappen heeft Duitsland echter niet ondernomen, zodat het erop lijkt of het economische belang uiteindelijk toch prevaleert boven de bezorgdheid over politieke tegenstanders van de Russische president Vladimir Poetin.